Prp Haarbehandeling

PRP Haarbehandeling

beeldmerk-klein

Platelet-Rich Plasma (PRP) therapie is een innovatieve medische behandeling die gebruik maakt van de helende eigenschappen van bloedplaatjes om haargroei te bevorderen. PRP wordt gemaakt uit een geconcentreerde oplossing van bloedplaatjes, die groeifactoren bevatten die essentieel zijn voor weefselherstel en regeneratie.

Het PRP-proces bestaat uit drie belangrijke stappen:

  • Bloedafname Een kleine hoeveelheid bloed wordt afgenomen van de patiënt. Dit is vergelijkbaar met een routine bloedtest.
  • Centrifugeren Het bloedmonster wordt in een centrifuge geplaatst, die het bloed snel draait om de verschillende componenten te scheiden. Het resultaat is een plasma dat rijk is aan bloedplaatjes.
  • Injectie Het geconcentreerde PRP wordt vervolgens met fijne naalden geïnjecteerd in de hoofdhuid, specifiek op de plekken waar de haar dunner is of de haartransplantatie heeft plaats gevonden. De groeifactoren in het PRP stimuleren de haarfollikels en bevorderen nieuwe haargroei.

Voordelen van PRP-haarbehandeling

Natuurlijk en veilig: PRP wordt verkregen uit het eigen bloed van de cliënt, waardoor het risico op allergische reacties of infecties minimaal is.

  • Minimaal invasief In tegenstelling tot chirurgische ingrepen is PRP een minimaal invasieve procedure met een korte hersteltijd.
  • Stimulatie van natuurlijke haargroei De groeifactoren in PRP stimuleren de haarfollikels, wat resulteert in dikkere en vollere haargroei.
  • Verbeterde haarkwaliteit Cliënten merken vaak dat hun haar sterker en gezonder wordt na PRP-behandelingen.

Voor Wie is Prp Haarbehandeling Geschikt?

Veel gestelde vragen

1Voor Wie is PRP Geschikt?
PRP-haarbehandeling is geschikt voor een breed scala aan cliënten waaronder:
- Cliënten die een haartransplantatie zijn ondergaan: PRP kan ook worden gebruikt als aanvullende therapie na haartransplantaties om de genezing te bevorderen en de haargroei te stimuleren.
- Androgenetische Alopecia: Deze veelvoorkomende vorm van haarverlies wordt veroorzaakt door genetische factoren en komt voor bij zowel mannen als vrouwen.
- Telogeen Effluvium: Haarverlies door stress, ziekte of hormonale veranderingen kan effectief worden behandeld met PRP.
- Alopecia Areata: PRP kan helpen bij deze auto-immuunziekte die pleksgewijze haaruitval en kale plekken veroorzaakt.
2Wanneer zie ik resultaat en moet ik het onderhouden?
Veel cliënten zien de eerste resultaten na enkele weken, met duidelijke verbeteringen in haargroei en -dikte na meerdere sessies. Voor optimale resultaten worden doorgaans 3 tot 6 behandelingen aanbevolen, met intervallen van ongeveer 4-6 weken. Helaas helpt 1 behandeling niet voldoende voor optimaal resultaat. Onderhoudssessies kunnen elke 6 tot 12 maanden nodig zijn om de resultaten te behouden.
3Is er een herstelperiode na PRP?
U kunt na uw PRP-behandeling direct bijna alles doen wat u gewend bent. Soms kan de hoofdhuid even rood zijn, maar dit is niets om u zorgen over te maken. We raden u aan om de eerste week na de behandeling geen sauna te nemen en geen agressieve chemische kleuring of permanentvloeistof te gebruiken op het haar. Daarnaast wordt ook geadviseerd om niet te sporten 24 uur na de behandeling. De nazorg wordt uitgebreid besproken tijdens uw eerste afspraak.
4Is een PRP behandeling nodig na een haartransplantatie?
Ja! De voordelen van het gebruik van PRP om haargenezing en haargroei na haartransplantatie te bevorderen, richten zich op drie functionele toepassingen: het behouden en vergroten van de levensvatbaarheid van haarzakjes tijdens en na haartransplantatie. Bevorderen en verbeteren van het herstel van weefsel en genezingsproces na haartransplantatie. Het advies is om 3 behandelingen te nemen met interval van 4-6 weken.
5Wat zijn de contra – indicaties?
» Immuunstoornissen;
» Systemische bloedziekten;
» Uitgesproken ptosis (verslapping) van de huid;
» Aanwezigheid van een infectieziekte;
» Verergering van een chronische ziekte;
» Pustuleuze huidlaesies;
» Zwangerschap en borstvoeding;
» Krankzinnigheid;
» Oncologische ziekten;
» Infectieziekten (acute luchtweginfecties, herpes);
» Menstruatie op het moment van de procedure;
» Allergische reactie op een antistollingsmiddel (natriumheparine, een medicijn dat voorkomt dat het bloed in de buis stolt).

Wat is beter - PRP-behandeling of mesotherapie?

Het is moeilijk om deze technieken met elkaar te vergelijken, ze zijn niet gelijkwaardig.
PRP-behandeling activeert huidverjonging of haarverbetering van binnenuit met behulp van de eigen middelen van het lichaam.
Mesotherapie is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van meso-cocktails die grote hoeveelheden voedingsstoffen bevatten.
Mesotherapie en PRP-behandeling zijn populaire technieken in de esthetiek. Met beide technologieën kunt u tekenen van veroudering en haarproblemen behandelen.
Beide technologieën zijn een injectie van actieve ingrediënten in de huidlaag van het gezicht of hoofdhuid. Voor de PRP-methode wordt plasma uit het eigen bloed van de cliënt gebruikt. Hiervoor wordt de benodigde hoeveelheid bloed uit een ader gehaald en gecentrifugeerd om de rode bloedcellen te scheiden. Het verkregen plasma is rijk aan vitamines en aminozuren die nodig zijn om de tekenen van veroudering te elimineren.
Bij mesotherapie wordt de rol van plasma vervuld door een vitaminecocktail met een verrijkte samenstelling. De oplossingen kunnen hyaluronzuur, vitamine B en C, zuren, collageen en elastine bevatten.
PRP wordt niet alleen op het gezicht gebruikt, maar ook voor het decolleté en voor de behandeling van de hoofdhuid. Vraag de behandelaar om advies als je niet weet welke behandeling beter bij je past.

Wordt PRP alleen ingezet voor huid en haar?

PRP wordt gebruikt in verschillende medische disciplines vanwege de veelzijdige regeneratieve eigenschappen:

  • Orthopedie: Behandeling van peesontstekingen, artrose, en andere musculoskeletale aandoeningen. Studies tonen aan dat PRP kan bijdragen aan pijnvermindering en verbetering van functie in bijvoorbeeld kniegewricht artrose en epicondylitis lateralis (tenniselleboog).
  • Dermatologie en Esthetische Geneeskunde: Huidverjonging en behandeling van alopecia. PRP bevordert de collageenproductie en kan de elasticiteit en textuur van de huid verbeteren. Klinische studies hebben aangetoond dat PRP effectief kan zijn bij de behandeling van androgenetische alopecia door de haargroei te stimuleren.
  • Chirurgie en Wondgenezing: Versnellen van postoperatieve wondgenezing en behandeling van chronische wonden. PRP kan de genezingstijd verkorten en de kwaliteit van de wondgenezing verbeteren.
  • Littekenbehandeling: PRP is onderzocht voor de behandeling van acne-littekens en chirurgische littekens, waarbij verbeteringen in de huidstructuur en vermindering van littekenvorming zijn waargenomen.

Wat zijn de bijwerkingen van PRP

Gezien het een lichaamseigen product is, zijn er geen bijwerkingen te verwachten. Wel kunnen er, zoals bij iedere injectable behandeling, kleine blauwe plekjes ontstaan, lichte roodheid of wat zwelling zichtbaar zijn. Deze verdwijnen over het algemeen snel en komen weinig tot niet voor.

Wat zijn de groeifactoren in PRP

De voornaamste groeifactoren in PRP zijn PDGF, TGF-b1, TGF-b2, VEGF, bFGF, EGF, IGF-1, IGF-2, en IGF-3, en HGF. Er wordt aangenomen dat PRP de haargroei stimuleert door toename van vascularisatie, angiogenese en verlenging van de anagene fase door middel van groeifactor gemedieerde activering van Wnt / β-catenine-, ERK- en Akt-signaalroutes, die cellulaire proliferatie en differentiatie in haarfollikels induceren.

Wetenschappelijke onderbouwing

In de laatste jaren is het aantal publicaties over het gebruik van PRP exponentieel aan het stijgen. Ter illustratie volgen hier enkele recente publicaties:

https://www.aad.org/media/news-releases/prp-therapy-for-hair-loss

  1. Rodrigues et al. Treatment of male pattern alopecia with platelet-rich plasma: A double-blind controlled study with analysis of platelet number and growth factor levels. J Am Acad Dermatol.2019 Mar;80(3):694-700

CONCLUSION: Our data favor the use of PRP as a therapeutic alternative in the treatment of androgenetic alopecia.

  1. Mao et al. Platelet-Rich Plasma for Treating Androgenic Alopecia: A Systematic Review. Aesthetic Plast Surg. 2019 Jun 11.

CONCLUSION: Most studies suggest that subcutaneous injection of PRP is likely to reduce hair loss, increase hair diameter and density in patients with androgenic alopecia.

  1. Verma et al. A Study to Compare the Efficacy of Platelet-rich Plasma and Minoxidil Therapy for the Treatment of Androgenetic Alopecia. Int J Trichology. 2019 Mar-Apr;11(2):68-79.

CONCLUSION:PRP therapy can be a valuable alternative to topical minoxidil therapy in the treatment of AGA.

  1. Jha et al. Platelet-rich plasma and microneedling improves hair growth in patients ofandrogenetic alopecia when used as an adjuvant to minoxidil. J Cosmet Dermatol. 2019 Jan 28.

CONCLUSION: PRP with microneedling is better in comparison with PRP alone or minoxidil monotherapy in patients with AGA

  1. El-Domyati et al. Combining microneedling with other minimally invasive procedures for facial rejuvenation: a split-face comparative study. Int J Dermatol. 2018 Nov;57(11):1324-1334

 

CONCLUSION: Most volunteers showed significant clinical improvement after treatment supported by the histometrical and histochemical evaluation; however, the combined use of microneedling with PRP is apparently more beneficial for facial rejuvenation.

  1. Everts et al. Autologous pure platelet-rich plasma injections for facial skin rejuvenation: Biometric instrumental evaluations and patient-reported outcomes to support antiaging effects. J Cosmet Dermatol. 2018 Oct 23.

CONCLUSION: A series of 3 PRP injections at 6-month follow-up resulted in significant skin rejuvenation as demonstrated by biometric parameters and confirmed by patient self-assessment score.

  1. Aust et al. Platelet-rich Plasma for Skin Rejuvenation and Treatment of Actinic Elastosis in the Lower Eyelid Area. Cureus. 2018 Jul 18;10(7):e299.

CONCLUSION: The results indicate that a series of PRP injections in the lower eyelid region is a safe, efficient, virtually pain-free, simple and rapid treatment option for an area with otherwise limited treatment alternatives.

  1. Cameli N et al. Autologous Pure Platelet-Rich Plasma Dermal Injections for Facial Skin Rejuvenation: Clinical, Instrumental, and Flow Cytometry Assessment. Dermatol Surg. 2017 Jun;43(6):826-835

CONCLUSION: This instrumental study demonstrated that PRP can provide objective improvements in skin biostimulation.

  1. Ulusal et al. Platelet-rich plasma and hyaluronic acid – an efficient biostimulation method for face rejuvenation. J Cosmet Dermatol. 2017 Mar;16(1):112-119. CONCLUSION:PRP and HA injections provided clinically visible and statistically significant improvement on facial skin.
  2. Abuaf OK et al. Histologic Evidence of New Collagen Formulation Using Platelet Rich Plasma in Skin Rejuvenation: A Prospective Controlled Clinical Study. Ann Dermatol. 2016 Dec;28(6):718-724.

CONCLUSION: PRP increases dermal collagen levels not only by growth factors, but also by skin needling (the mesotherapy technique ‘point by point’). PRP application could be considered as an effective (even a single application) and safety procedure for facial skin rejuvenation.

Ons doel

Waarom kiezen voor Clinic Noord?

Wij werken niet alleen met producten die prettig zijn, maar ook wetenschappelijk onderbouwd en uitvoerig getest. In onze kliniek hechten wij veel waarde aan persoonlijke aandacht en uiteraard staat hygiëne bij ons ook hoog in het vaandel.

Middels een uitgebreid intake gesprek bespreken wij uw wensen en stellen wij een plan op wat degelijk verschil maakt. Door goed te luisteren, de tijd te nemen en zorgvuldig te overwegen helpen wij de cliënten op weg naar een verbetering van het probleem.
We heten u van harte welkom op onze locatie!